Weurtse Schwalbe, ons jubileumbier

Speciaal voor het 100 jarig jubileum is het jubileumbier ontwikkeld. In de 3-delige reportage nemen wij jullie mee in het proces. 

Ben je benieuwd hoe dit prachtige en speciale biertje tot stand is gekomen? Lees dan snel verder!

Ook leuk om te lezen is het artikel in de Gelderlander.

De Bier-reportage #3

Na het brouwen en het bottelen is het eindelijk tijd om de fles presentatie-klaar te maken: we gaan labelen.

Het hele proces is bijna klaar. Het bier is gemaakt en zit keurig in flessen. Het enige dat ontbreekt is natuurlijk een mooi etiket. Of eigenlijk twee etiketten. Een rood/blauw gestreepte versie voor de kleine flesjes. Een chique zwart/goud etiket voor de genummerde grote flessen. En nu we toch lekker bezig zijn, doen we er ook bierviltjes in stijl bij. Met de nodige liefde en aandacht is het bier gereed gemaakt voor presentatie.  

Wat is een mooi biertje met een prachtig etiket zonder passende naam? Een naam verzinnen is voor Harold en Ruud van Studio van Wanten een eitje. Een Weurtse Schwalbe. Een betere naam kon het niet zijn. Het klinkt niet alleen lekker, maar dat is het ook. Het biertje is met trots gepresenteerd en geproefd op de Nieuwjaarsreceptie en vloeide rijkelijk in het sportcafé. 


Heb je het biertje nog niet geproefd of smaakt het juist naar meer? Het biertje staat tijdens het jubileumjaar op de tap in het sportcafé van WVW.

Proost!

De Bier-reportage #2

Deel twee van het jubileumbier is een belangrijke stap in het proces. Het bottelen van het bier. 

Hoe is het gegaan? En smaakt het biertje zoals we voor ogen hebben? Gelukkig is alles goed gegaan!  De smaak is zoals we zouden willen. De vergisting is ook goed verlopen en heeft 6,9% alcohol toegevoegd aan het jonge bier. 

Een avondje flesjes spoelen, vullen en voorzien van een kroonkurk. Niet het meest uitdagende werk, maar in dit geval wel erg leuk. Natuurlijk omdat het ons eigen bier is!

Als de 300 liter op is, staat er ineens een pallet vol dozen met jubileumbier klaar.  Nou ja klaar… Het moet nog een tijdje rijpen bij 20 graden. Dan vormt in de fles nog koolzuur. Dit drinkt natuurlijk net iets lekkerder weg. Bier zonder schuim is het net niet. 

Nu rest ons nóg een stap totdat het bier op 7 januari 2023 drinkbaar is. Maar daarover meer in deel 3.


De Bier-reportage #1

Jaren geleden zijn wij begonnen met het sleutelen aan een stevig donker bier. Als Weurtse brouwer is er dan ook niets mooiers om dit bier uit te mogen geven tijdens het 100-jarig jubileum. Met onze bier-reportage nemen we jullie mee in het proces.

Bier brouwen is niet moeilijk, maar vergt een hoop geduld. Donderdag 15 september jl. begon de dag vroeg. Om 07.00 uur gingen de ketels aan en werden de granen gestort in het warme water. Je kunt het eigenlijk vergelijken met het zetten van een grote kop thee. De mouten worden gemalen en ze worden gewassen tot de suikers zijn opgenomen in het water. Deze zoete substantie heet ‘het wort’.

Nadat alle granen zijn verwijderd, houd je een heldere vloeistof over. Dit is de basis voor een goed bier. Het wort moet tot het kookpunt worden gebracht om daar vervolgens hop aan toe te voegen. Twee soorten die een karakteristieke smaak en bitter afgeven.

Bierbrouwen is niet alleen het brouwen zelf, maar vooral ook het meten en schoonmaken. Halverwege en aan het einde meten we de suikerdichtheid. Het suikergehalte bepaalt aan het einde het alcoholpercentage van het bier.

Vervolgens wordt ‘het wort’ overgepompt in een vergistingsvat. Hier wordt de gist toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat de alcohol wordt gemaakt. Niet geheel onbelangrijk dus. En verder is het wachten. Een week of 3. Dan begint stap 2 van het proces.

Later meer!